pumpar

Bensinpump

En bensinpump används för att antingen fylla en bensintank på ett fordon eller för att transportera bensin från tanken till förgasaren på en förbränningsmotor.

Bensinpump för förbränningsmotorer

Motorer med förgasare använder mekaniska lågtrycks bensinpumpar monterade utanför bränsletanken, medan motorer med insprutningsmotorer ofta använder elektriska bränslepumpar av turbintyp som är monterade på insidan av bränsletanken, dessa har två bränslepumpar, en lågtrycks matarpump i tanken som pumpar hög volym och en låg volym högtrycks pump på eller i närheten av motorn.

De flesta lågtryckspumpar för förgasarmotorer är av membranpumps typ där membranet arbetar med en fram-återgående rörelse som suger in bensin när membranet går tillbaka och trycker ut bensinen när membranet trycks ihop. Vätskeflödet in och ut i pumpen kontrolleras av ventiler som öppnar och stänger (se mer om hur en membranpump fungerar här >>> ).

Bensinpump för tankning

Bensinpumpar som används för transfer mellan lagringstank och bensintank är ofta vingpumpar (lamellpumpar) eller  kugghjulspumpar som startar och stänger genom styrning från pistolventilen dvs pumphandtaget.

För farmartankar, tankar för förvaring av diesel och fotogen, är ofta mindre pumpar med 24volts drivning och ett räkneverk eller handjagade klaffpumpar installerade.