pumpar

Viking

Vikingpumpars applikationer

Viking finns som både invändig och utvändig kugghjulspump. Konstruktionen lämpar sig för pumpning av flytande gaser, som tex gasol och freon, till mycket trögflytande produkter som oljor, lim, färg, choklad och bitumen.viking_normal

Teknisk information

Gjutjärn, stål och syrafast stål är vanligen de material vi levererar. Men alternativ som komposit och segjärn finns också att tillgå. Viskositetsområden från 0, 1 cSt till 450 000 cSt med max arbetstemperatur på 450°C och systemtryck på upp till 300 bar gör Vikingpumpen till en av marknadens bästa alternativ.

Vinklat in- och utlopp

De flesta Vikingpumparna har vinklat in- och utlopp som standard och många undrar varför de ser ut så. Räknar du antalet tätningspunkter mellan sug- och tryckstudsen på vår Vikingpump, så ser du att det är 5-6 st kuggtänder på den utvändiga rotorn och 3-4 st på det invändiga kugghjulet. Detta är tack vare den långa tätningslinjen mellan in- och utlopp och det är därför Vikingpumpen är den vanligaste kugghjulspumpen på gasol-, ammoniak- och freon installationer världen över.

 

Pumpar med rakt genomlopp

viking_konkurrent

Jämför man med pumpar med rakt genomlopp har en väsentligt kortare tätningslinje jämfört med Vikingpumpen. Detta gör att antalet tätningspunkter blir färre (3 st kuggtänder på rotorn och 2 st på kugghulet) vilket får till följd att pumpen inte kan hantera tunna vätskor vid höga tryck. Samma fenomen påverkar självklart pumpens sugförmåga (NPSH-värde) där Viking ligger klart i topp på marknaden.

 

 

Smart installation

viking_45_grader

Många fabrikat av kugghjulspumpar har ett så kallat rakt in- och utlopp. Med detta menas att pumpens in- och utlopp är placerade mittemot varandra. Våra Vikingpumpar har som standard anslutningarna placerade så att de istället bildar 90 graders vinkel med varandra, vilket har en del pumptekniska fördelar. Detta kan dock ställa till problem när man skall montera in en Vikingpump för utbyte av annat fabrikat.

En rekommendation om man skall montera in pumpen i ett befintligt system, där man ersätter en pump med rakt genomlopp är att vrida pumphuset som på skissen och montera in två 45° böjar på rörledningen. Pumphuset är monterat med 8 st bultar och kan vridas till hela 8 positioner!

 

 

Fabrikatets representant i Sverige