Nyhet2015-04-08

Uppgradering av pump och tillverkning av nya glidlager

En gammal fjärrvärmepump med havererade glidlager fick nytt liv efter totalrenovering med nya glidlager och tätningar.

Spångs ProcessTeknik har ett samarbete med Fortum sedan många år. Under februari kontaktades Spångs av personal från Hässelbyverket där en framledningspump (fjärrvärme) behövde reparation. Det visade sig att befintliga glidlager i pumpen hade havererat och Fortum
var i behov av snabb reparation av pumpen.

Pumpen, som är av märke DeLavall och som är sedan Hässelbyverket startades 1959, demonterades på plats. Pumplock och axel med tillhörande delar samt glidlager transporterades till serviceverkstad där de plockades isär och inspekterades inför uppgraderingen.

Pumpens gamla glidlager dömdes ut och renoverades genom att befintliga lagerämnen demonterades och glidlagrets hållare sprutades med nya lagerämnen. Därefter har halvorna monterats ihop och lagren har svarvats in till rätt toleranser, se bild.

Renovering glidlager

Renoverat glidlager

I övrigt har pumpen fått nya reservdelssatser till de delade mekaniska tätningarna, gavlarna har svarvats samt på dessa är adapterplattor monterade till de mekaniska tätningarna. Ny packning knackades även till locket och lagerhushalvorna avtätades med MPG (Chestertons formbara polymerpackning).

Efter uppgradering av fjärrvärmepumpen med nya glidlager har pumpen åter tagits i drift och Fortum är nöjda med arbetet.

För mer information kontakta:

Spångs ProcessTeknik AB

Tel: 08-608 11 90
E-post: info@spangs.se

www.spangs.se