Nyhet2020-05-28

Två driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem

Preem kontaktade Z&I eftersom de behövde byta ut två gamla centrifugalpumpar för LPG (gasol) med mekanisk tätning mot två nya magnetdrivna pumpar. Kravet var alltså att pumparna skulle vara helt läckagefria mot omgivningen. Viktigt var också att man säkrade pumparna mot torrkörning då vätskan ligger nära kokpunkten. En annan viktig faktor var att de nya pumparna skulle få plats på samma ställe som de gamla pumparna.

Tillsammans diskuterade Preem och Z&I kraven och förslag på bästa lösningar. Valet föll på pumpen GSP 3x2x10H EA3 ZL, serie GSP, som är tillverkad enligt  API 685 vilket var ett krav i projektet.

För att undvika risken för torrkörning utrustades pumparna med isolationskåpan Zero Loss och systemet VapourView, och för att få dubbel säkerhet mot läckage kompletterades pumparna med Secondary Control.

För att de nya pumparna skulle kunna installeras på samma plats som de gamla pumparna gjordes en specialkonstruktion av bottenplattorna.
– Vi hade en jättebra diskussion och fick svar på alla våra frågor. Z&I förstod våra behov väldigt väl och kunde ställa motfrågor, berättar Hans Pettersson teknisk ansvarig på Preem.

Han fortsätter, ”Valet att anlita Z&I för att leverera nya gasolpumpar kändes helt rätt eftersom de gav en jättebra respons och en välskriven offert. De kunde leverera en pump med ett helt unikt system som vi aldrig hade sett tidigare.”

Innan pumparna installerades gjordes flera tester hos leverantören HMD i Eastbourne och då var både representanter för Preem och Z&I på plats. Vid detta tillfälle fick även Preems servicepersonal utbildning i underhåll av pumparna.

När pumparna skulle installeras i Göteborg fick Preem hjälp av en serviceingenjör från HMD som hjälpte till att kalibrera VapourView.
Hans Pettersson berättar om svårigheter som kan uppstå i samband med detta:
– Vid uppstart kan det ibland vara svårt för pumpen att få tag i vätskan men det fungerade problemfritt, berättar Hans Pettersson.

Här kan du läsa mer om den magnetdrivna pumpen HMD GSP:

www.zeta.se/zi-produkter/centrifugalpumpar/magnetdrivna-pumpar/hmd-gsp/

Kontakta Zander & Ingeström för mer information.

Zander & Ingeström AB
Telefon: 08 – 80 90 00
Fax: 08 – 80 90 73
E-post: zander.ingestrom@zeta.se
Hemsida: http://zeta.se