Nyhet2021-06-04

Så fick Sydvatten en grönare vattenanalys

När Sydvatten, som varje dag förser en miljon svenskar med dricksvatten, ville byta system för vattenanalys föll valet på Bürkerts Online-analyssystem typ 8905. Sydvatten får nu en mycket exakt mätning av pH, fritt klor och turbiditet, samtidigt som man drastiskt drar ner på kemikalierna och sparar massor av utrymme. I den här artikeln berättar Sydvattens laboratoriechef Marianne Franke varför man bytte system och vad man tycker om den nya lösningen.

Sydvatten AB är en av Sveriges största producenter av dricksvatten. Varje dag förser de en miljon människor med färskt dricksvatten och varje sekund passerar 3 000 liter dricksvatten genom de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket.

Sydvatten har också en tydlig hållbarhetsprofil, och man jobbar hela tiden aktivt med att minska sitt klimatavtryck. Som en del i detta började Sydvatten för en tid sedan att se sig om efter ett system för vattenanalys som skulle göra att de blev mindre beroende av kemikalier.

– Vi kommer kanske aldrig att kunna bli helt fria från kemikalier, men vårt mål är att göra verksamheten så kemikaliefri det bara går. Våra gamla system kräver att man måste tillsätta kemikalier hela tiden vilket inte känns bra. Kemikalierna är inte bra för miljön, de är otrevliga att hantera och underhållet tar mycket tid. Alla vinner på minskad kemikalieanvändning, säger Marianne Franke, laboratoriechef på Sydvatten.

Läs mer här>>>