Nyhet2017-11-02

Ny serie intelligenta membranpumpar från Tapflo

Tapflo introducerar en ny, revolutionerande serie intelligenta membranpumpar har implementerats i företagets pump portfölj.

TC Intelligenta pumpar är utrustade med genial LEAP®-teknik som utvecklats av Tapflo. LEAP® eller ”Low Energy Air Pump” är en patenterad teknik som används i AODD-pumpar för att minska det minsta operativa lufttrycket genom att minska interna förluster och friktioner som finns i konventionella AODD-pumpar.
– LEAP använder ett unikt indirekt system för att detektera positionen av membranaxeln som styr membranrörelsen automatiskt – förklarar Colin Wreyford Technical Director på Tapflo.

Fördelar med TC Intelligenta pumpar

 • Lågt operativt lufttryck – minskad energiförbrukning.
 • Revolutionerande kontrollteknik förhindrar pumpen att stanna i fel läge.
 • Finns till AODD pumpar av plast, metall och sanitär serie – TC50 – TC425 (motsvarande T50-T425)
 • Kompletterings möjlighet – Leap kan monteras på alla befintliga Tapflo membran pumpar.
 • Förbättrad livslängd – LEAP ™ använder en tätningsfri luftventilteknik med betydligt längre livslängd än konventionellt förseglade ventiler.
 • Lägre ljudnivå – lägre lufttryck = lägre ljudnivå än för konventionella pumpar
 • Förenklat underhåll – luftventilen kan bytas på mindre än två minuter utan att pumpen avlägsnas från processledningen.
 • Förenklad kontroll – integrerad magnetventilstyrning tar bort behovet av en extern pneumatisk magnetventil, vilket minskar kostnaderna och förenklar kontrollen.
 • Elektrisk övervakning – integrerad VFC-utsignal möjliggör extern övervakning av pumpslag.
 • Batch kontroll – Med hjälp av den integrerade VFC-utgången och en externt räkneverk kan pumpen stoppas automatiskt efter att angiven önskad volymen har levererats.
 • Torrkörning – övervakning av frekvensen hos utgångspulserna från pumpen kan avgöra om pumpen löper torr på grund av ökad slaghastighet.
 • Max tryck – likt vid torrkörning kan frekvensen av pulser övervakas och på så sätt varna om pumpen har stannat.

Energibesparing

– De omfattande tester som gjorts vid låga tryck visar att den största mängden energi som krävs av en pump används för att övervinna motståndet som skapas av själva pumpen
– En annan viktig fråga finns i scenariot, där försöket att spara energi genom att sänka lufttrycket till en mycket lägre nivå orsakar konventionella pumpar att stanna. Detta kan undvikas med TC pumpen.

TC Intelligenta pumpar kan börja pumpa redan vid 0,1 bar utan några problem. I testet uppnådde TC-pumpen en flödeshastighet på 70% av maximalt flöde innan andra pumpar hade startat.
Vid 0.3 (4.5 Psi) bar pumpade en standard Tapflo T50 pump utrustad med LEAP®-teknik redan över 25 L/min, medans andra luftpumpar som testades misslyckades att starta. För att uppnå samma flöde med dessa pumpar krävdes ett tryck på1,2 bar.

Test som gjorts för att mäta prestanda hos en standardpump mot den nya TC-pumpen har resulterat i en energibesparing på upp till 70%.

Fallstudie

Test som utförts hos en av Tapflo´s kunder visar att TC pumpen kan ge betydande besparingar.
Användaren i detta fall använder en 2-tums pump och ett flöde på 150l/min vid 1 bar.

TC pumpen gav en besparing på 35% motsvarande en konventionell membranpump.

Pump storlekar

LEAP®-tekniken finns tillgänglig i nedanstående utföranden och storlekar:

PE & PTFE pumpar Metall pumpar Sanitära pumpar
TC50 TC100 TC200

TC400

TC70 TC120 TC220

TC420

TC80 TC125 TC225

TC425

Tapflo AB levererar pumpar för effektiv och säker vätskehantering inom modern kemi- livs- och läkemedelsproduktion. Vi har pumpar för alla typer av kemikalier, viskösa och slitande vätskor samt råvaror och slutprodukter med höga krav på hygien. Vi är verksamma över hela Sverige med huvudkontor, serviceverkstad och lager i Kungälv utanför Göteborg.

Vi har varit verksamma på den svenska marknaden i mer än 30 år och är idag ett av Sveriges största pumpföretag. Lång erfarenhet, kunnig personal och ett starkt kundfokus gör oss till en säker och stabil samarbetspartner i allt som rör pumpar.

Tapflo AB är en del av Svenska Tapflo Group, Europas största producent av tryckluftsdrivna membranpumpar och en ledande distributör av industripumpar med dotterbolag och återförsäljare i nästan 60 länder. Verksamheten är miljöcertifierad och kvalitetscertifierad enligt ISO.

För mer information kontakta:

Tapflo AB
Tel 0303-140 50
Filaregatan 4
442 34 Kungälv
Epost: info@tapflo.se
www.tapflo.se