Nyhet2015-06-23

Mobilappen som visar hur effektivt din pump arbetar

För att öka produktiviteten och förbättra driftekonomin under hela pumpinstallationens livscykel, har KSB AG utvecklat en app för smarttelefoner och surfplattor som på mindre än en halv minut kan avläsa effektiviteten hos pumpar med motorer med fast varvtal. KSB Sonolyzer-appen bygger på en algoritm som under fem år har varit integrerad i KSB:s PumpMeter-övervakningsenhet, som sålts i mer än 30 000 exemplar.

KSB Sonolyzer-appen kräver inga kunskaper om den individuella pumpkurvan eller andra tekniska uppgifter. Appen kan också användas till pumpar från andra tillverkare. Med hjälp av KSB Sonolyzer-appen kan användaren läsa av belastningen för varje centrifugalpump som har asynkronmotor med fast varvtal. För att göra detta måste följande uppgifter anges: motoreffekt, motorns märkvarvtal, uppfordringshöjd och pumpflöde. Denna information står vanligtvis på typskylten som är fäst på varje pump.

Mätningen börjar med att smarttelefonens eller surfplattans inbyggda mikrofon i cirka 20 sekunder spelar in ljudet från elmotorns fläkt. Detta ljudspektrum filtreras sedan av appen som tar reda på det exakta varvtalet för pumpaggregatet samt bestämmer vridmomentet. Genom att kombinera prestandauppgifterna kan KSB Sonolyzer-appen avgöra om pumpen arbetar optimalt. Appen kan visa användaren om det går att spara energi genom att optimera hydraulsystemet eller drivenheten.
KSB Sonolyzer-appen finns för operativsystemen iOS och Android och går även att använda i explosionsfarliga miljöer om smarttelefonen eller surfplattan är lämpade för det. Den genomsnittliga livscykeln för anläggningar inom den kemiska industrin är äldre än 30 år. I många fall känner användarna inte ens till en pumps aktuella driftdata.

Det går att uppnå en betydande energibesparing genom att optimera befintliga pumpar. Analysuppgifter som laddas upp till en säker, molnbaserad miljö är inte personliga utan används för statistiska ändamål och endast för att vidareutveckla analysalgoritmerna i molnapplikationen som nås av appen.
Om användaren behöver pumptillverkarens support eller hjälp måste han eller hon själv kontakta företaget.
Appen kan laddas ned utan kostnad från den 15 juni via App Store (Apple) och Google Play (Android).

För mer information besök www.ksb.se

eller kontakta

Renée Lindqvist, Marketing, KSB Mörck AB
Tel.: +46 (0)31 720 24 35
E-mail: renee.lindqvist@ksb.com