Nyhet2015-03-27

Gymnasieelev får Svenska Juniorvattenpriset

Michael Nyirenda

Idag utsågs vinnaren av 2015 års Svenska Juniorvattenpris. Priset går till Michael Nyirenda från Tullinge gymnasium i Stockholm, som i sitt projekt studerat Storglaciären vid Kebnekaise. Michael kommer nu att få representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize i augusti där ungdomar från fler än 30 länder deltar.

I sin studie beräknade Michael Nyirenda massbalansen för Storglaciären i Tarfala, Kiruna, för att få en bild av hur eventuella globala temperaturökningar påverkar glaciärens massa. Juryn framhävde i sin motivering att Michael på ett mycket framgångsrikt sätt kopplat sitt ämne till den globala betydelsen för sötvattenresurser, och att studien har potential att rädda vattenresurser i områden med stor och fattig befolkning.

– Dessa mätningar kan nyttjas för att få bättre kontroll över framtida problem i Asien, Afrika och Sydamerika där glaciärerna har mycket stor koppling till vattenresursutnyttjandet, säger Anders Nordström, juryordförande för Svenska Juniorvattenpriset.

Michael kommer nu att representera Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize som hålls i Stockholm i slutet av augusti i år. Då kommer han att få tävla mot ungdomar från över 30 länder världen över. Finalen arrangeras av Stockholm International Water Institute (SIWI) och hålls under World Water Week, en årlig, global mötesplats för framtidens vattenfrågor.

Svenska Juniorvattenpriset delas ut årligen med syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste resurs och för att skapa engagemang hos ungdomar kring vattenrelaterade frågor. Priset ingår i Förbundet Unga Forskares tävling Utställningen Unga Forskare som genomförs på Tekniska museet där projekten visas för såväl skolor som privatpersoner.

Under gårdagen kom finalisterna på besök till Xylems kontor i Sundbyberg. Efter en presentation av Xylems verksamhet fick de även en mycket uppskattad visning av FoU-enheten där utveckling och tester inom pumpning, omrörning och luftning sker. De fick också ta del av Xylems CSR arbete, Watermark som syftar till att tillhandahålla och skydda tillgången till rent vatten i samhällen världen över. Läs mer om Watermark här: www.xylemwatermark.com

 

Om Xylem

Xylem (NYSE: XYL) är en ledande global leverantör av vattenteknologi, som hjälper sina kunder att transportera, behandla, testa och effektivt nyttja vatten för allmännyttiga ändamål, i fastigheter för boende och kommersiellt bruk, samt inom industri och jordbruk. Företaget är verksamt i mer än 150 olika länder genom ett antal marknadsledande produktvarumärken och dess personal besitter bred expertis med starkt fokus på att finna lösningar lokalt på världens mest komplicerade vatten- och avfallsvattenproblem. Xylem har sitt huvudsäte vid Rye Brook, New York, och hade år 2013 årliga intäkter på 3,8 miljarder dollar och cirka 12 500 anställda runt om i världen. Under de två senaste åren har Xylem omnämnts på Dow Jones Sustainability World Index för främjandet av hållbara affärsmetoder och lösningar runt om i världen.

Namnet Xylem härstammar från klassisk grekiska och är den vävnad som transporterar vatten i växter. Namnet belyser vår ingenjörskonst inom vattenområdet genom att sammanlänka den med den bästa vattentransporteringen som finns – den som pågår i naturen. För mer information, besök oss på www.xyleminc.com/se

Om Svenska Juniorvattenpriset Svenska Juniorvattenpriset har delats ut årligen sedan 1995. Tävlingen är öppen för ungdomar som gjort ett projektarbete med vattenanknytning, är mellan 15 och 20 år och ännu inte har påbörjat sina universitetsstudier. Sponsorer för Svenska Juniorvattenpriset är Xylem och Tyréns. Vetenskapens Hus är samarbetspartner till priset. www.svenskajuniorvattenpriset.se

Om Förbundet Unga Forskare (FUF) Förbundet Unga Forskare (FUF) är ett ideellt ungdomsförbund som samlar unga intresserade av naturvetenskap och teknik. Förbundets syfte är ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik. Utställningen Unga Forskare är förbundets äldsta verksamhet. www.fuf.org