Nyhet2015-02-11

ABB utökar sin nya serie ribbkylda motorer med högre effekter och IP-66 skydd

ABB ribbkyld motor IP-66 skydd

Högre effekter och kapsling IP66 som tillval betyder att ännu fler industrier och tillämpningar kan dra nytta av ABB:s senaste generation ribbkylda högspänningsmotorer. De nya motorerna erbjuder högre effekttäthet, säkrare drift och enklare underhåll.

 

ABB utökar sin serie ytterligare av ribbkylda högspänningsmotorer av typen NXR med högre effekter samt en ny stomhöjd. Motorerna finns nu tillgängliga i stomhöjd 355–450 och effekt 100–1250 kW. Samtidigt förstärks hela serien med möjlighet till kapsling upp till IP66.
Den nya motorserien innebär betydande förbättringar från tidigare produktgenerationer.
Hög kapslingsklass – tillgängligt för alla effektklasser – markerar ett viktigt framsteg för elektriska högspänningsmotorer. Tidigare har endast få produkter på marknaden kunnat erbjuda IP66. Högre kapslingklass är speciellt viktigt för tillämpningar där damm förekommer, till exempel i gruv- och cementindustri. IP66 betyder att motorhöljet är helt dammtätt samt motståndskraftigt mot kraftiga vattenstrålar. IP-koderna är baserade på en IEC-standard (International Electrotechnical Commission) och konstruktionen av ABB:s motorer har verifierats av ett ledande oberoende testorgan.
”Vi fortsätter att investera och utöka vårt sortiment av NXR ribbkylda högspänningsmotorer”, säger Roland Wida, produktchef för stora AC-motorer vid ABB. ”Sedan den första lanseringen i början av 2014 har vi släppt versioner för tillämpningar med varvtalsreglerade drivsystem och produkter för 60Hz. Nu lägger vi till större stomhöjder och kapsling IP66 som tillval. Inom kort kommer vi att presentera ytterligare egenskaper och storlekar så att fler och fler kunder kan dra fördel av den nya generationen motorer.”

”Nästa generation” HXR-motor

ABB:s senaste plattform för ribbkylda högspänningsmotorer av typen NXR bygger på den beprövade och framgångsrika HXR-motorn. ABB har använt sin erfarenhet av mer än 100 år som motortillverkare för att vidareutveckla motorkonstruktionen och få fram bästa möjliga kylningsförmåga genom omfattande forskning på inre och yttre luftströmmar. Storleken, formen och placeringen av kylflänsarna har optimerats och motorn har försetts med färdiga fästpunkter på sidorna som gör det enkelt att montera olika typer av utrustning på motorn och som samtidigt säkerställer att kylluftsströmmarna inte påverkas.

Uttagslådorna kan monteras på alla sidor av motorn och kan placeras om på plats med hjälp av ABB:s servicepersonal. Denna flexibilitet gör att motoranvändare kan minska sitt reservlager av motorer och därmed spara väsentliga kostnader. Inuti motorn bidrar en ny konstruktion av lindningen till att öka effekttätheten. Drifttemperaturen är också bättre balanserad genom hela motorn, vilket medför ökad lagerlivslängd och längre smörjintervall. Stommen är extremt robust och medför minimala vibrationer.

Underhåll och övervakning är enklare tack vare lätt åtkomst av olika delar. Exempelvis kan härvändor och lager kontrolleras med endoskop utan att lagerskölden behöver demonteras. Det breda utbudet av standardiserade tillbehör inkluderar två avancerade system för tillståndsövervakning, ABB MACHsense-P och ABB MACHsense-R, som kan upptäcka potentiella fel på ett mycket tidigt stadium innan allvarliga problem uppstår. Genom ett exakt riktat och tidsoptimalt underhåll minskar dessasystem risken för oväntade stopp och sänker på så sätt den totala ägandekostnaden.

ABB (www.abb.com) ABB är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrarprestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur.ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare

Mer information >>>

ABB Sverige
Roland Wida
Produktchef
Svensk försäljning Motorer och Drivsystem
Tel: 021-32 90 06
roland.wida@se.abb.com