drivutrustningar

Trefas motor

Trefas (3-fas) växelströmsmotorer finns i två olika utföranden, synkronmotor och asynkronmotor, där asynkronmotorn är den i särklass vanligaste för industriellt bruk.

Asynkronmotor

En asynkronmotor är en elektrisk motor för vilken rotorns varvtal är asynkront med den tillförda växeleffektens frekvens. Den är mycket viktig inom industrin där den har omfattande användningsområden. Den används bland annat till att driva pumpar, fläktar och transportband.

Synkronmotor

En synkronmotor är en motor för växelspänning. Den har fått sitt namn för att dess rotor roterar synkront med den tillförda växeleffektens frekvens. Jämför med asynkronmotor. Varvtalet (n) bestäms av nätfrekvensen (f) och poltalet (p) enligt följande:n = ( 120 x f ) / p Poltalet är alltid jämnt delbart med två, vilket innebär att det högsta förekommande varvtalet (med 50 Hz nätspänning) är 3000 rpm. Synkronmotorn ger fullt vridmoment vid det synkrona varvtalet vilket ger motorn den karaktäristiska egenskapen att varvtalet ej sjunker när den belastas (upp till maxmomentet).

Rekommenderade leverantörer