Nyhet2018-04-04

Stora energibesparingar med intelligent tappsystem för öl

Stora energibesparingar med ebm-papst EC-pump i intelligent tappsystem för öl

Företaget Cornelius är marknadsledande som leverantör av produkter och system för servering av allt från vatten till juice och öl på barer och restauranger. Cornelius startades i USA år 1931 av amerikanen Richard Cornelius. Ända sedan starten har företaget varit tekniskt ledande i utvecklingen av nya innovativa lösningar. Under årens lopp har också många företagsförvärv genomförts och Cornelius har en mycket stark position på den europeiska marknaden och det gäller inte minst i England. Totalt har koncernen Cornelius mer än 2 200 anställda och verksamhet i 30 länder.

En utmaning för alla pubar är att servera öl med rätt temperatur. Det är inte svårt när ölen förvaras på flaska, men det blir mer komplicerat när den tappas från ölkranar. Många gånger kan det vara mer än tio meter från ett ölfat till bardiskarnas ölkranar. Avståndet och ölens väg genom rör och slangar kan ha en negativ inverkan på smaken, men det största problemet är ändå att ölen kan bli för varm. Det gör ingen pubgäst glad och det gäller speciellt under varma sommardagar. Olika öl ska serveras vid olika temperatur, men ett generellt krav är att ölen ska hålla en temperatur på fyra grader. Det kan vara en stor utmaning för pubar och restauranger, och för att hjälpa kunderna att möta den utmaningen har Cornelius utvecklat ett intelligent pumpsystem med integrerad kylning.

En EC-pump från ebm-papst har en mycket viktig roll i systemet som sedan en tid marknadsförs under varumärket ecoFLO Smart Pump System. Pumpen, som har en borstlös DC-motor, har utvecklats speciellt för Cornelius system och den ger flera viktiga fördelar. Pumpen har hög kapacitet, är tyst, har lång livslängd (4 gånger längre än andra ölpumpar) och kan dessutom regleras vilket var viktigt då EcoFLO verkligen är ett smart system. I äldre tappsystem blir det öl kvar mellan ölkranar och ölfat efter att ölen har tappats upp. Dröjer det sedan en stund innan nästa gäst kommer är risken stor att ölen blir för varm. Med ecoFLO Smart Pump System och ebm-papst EC-pump har Cornelius löst det problemet. Det integrerade kylsystemet ser nämligen till att den öl som pumpas upp alltid håller rätt temperatur.

Ytterligare en fördel är att den integrerade kylfunktionen träder i funktion först när ölen verkligen behöver kylas. ecoFLO har en standby-funktion som gör att systemet går i viloläge när det inte finns några gäster att servera. Med andra system på marknaden sker en kontinuerlig kylning och ecoFLO Smart Pump System ger därför så stora energibesparingar som drygt 40 %. Det gäller vid modernisering av befintliga tappsystem. En pub som installerar en komplett lösning från Cornelius med ecoFLO Smart Pump System kan räkna med ännu större besparingar. Att behovet av ett intelligent kyl- och tappsystem är stort visar en stor order som Cornelius fått på det nya systemet. En kund har gjort en beställning som innebär att ecoFLO ska installeras på mer 1 800 pubar och serveringar.

ebm-papst är ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, smart elektronik och aerodynamik har banat väg för det framgångsrika fläkt- och motorsortimentet. Kunderna finns bland annat inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri och fordonsindustri. Företagets GreenTech strategi innebär ett kontinuerligt arbete för hållbar utveckling och i november 2013 utsågs ebm-papst till Tysklands mest hållbara företag då företaget vann den prestigefyllda utmärkelsen The German Sustainability Award.

För mer information kontakta www.ebmpapst.se