Nyhet2015-04-08

Ny pumpstation för små utrymmen

På årets ISH-mässa i Frankfurt presenterade pump- och ventiltillverkaren KSB från tyska Frankenthal en ny, kompakt pumpstation för avloppsvatten. Produkten uppfyller alla krav enligt den nya standarden EN12050-1:2015.

mini-Compacta US1.40 E/D är en mycket liten och kompakt pumpstation med samma kapacitet som övriga pumpstationer i byggserierna mini-Compacta och Compacta. Med yttermått på endast 600 mm × 300 mm × 300 mm är pumpstationen perfekt för bostäder med små installationsutrymmen. Om det är mycket ont om utrymme eller om ett teknikrum helt saknas kan anläggningen även installeras bakom en lämplig vägg direkt i badrummet.

Pumpstationen är utrustad med kraftfull hydraulik som transporterar 14 m³ renat vatten och smutsvatten eller fiberrikt avloppsvatten i timmen vid uppfordringshöjder på upp till 18 meter. Den branta pumpkurvan minskar risken för proppbildning och ökar driftsäkerheten. Det betyder att mini-Compacta US1.40 E/D kan transportera avloppsvattnet fyra våningsplan.

Den inbyggda skäranordningen finfördelar fasta och fiberrika media och gör det möjligt att använda rörledningar med diametrar från 32 millimeter. Det gör anläggningen speciellt intressant för renovering av äldre byggnader, eftersom de befintliga tryckledningarna kan användas.

Anläggningen består av en gas- och vattentät 40 liters behållare med en minsta effektiv volym på 10 liter vid horisontellt inlopp och 17 liter vid vertikalt inlopp. Pumpmediets varaktiga temperatur får inte överstiga 40°C. Under kortare tid klarar anläggningen även avloppsvatten med temperaturer på 65°C, vilket innebär att en tvättmaskin kan anslutas utan problem.

Pumpstationen drivs av en 230 V växelströmsmotor på 1,65 kW eller en 400 V trefasmotor på 1,5 kW. Tack vare att pumpstationen är konstruerad för ”S3-50 % intermittent drift” kan den starta upp till 60 gånger i timmen vid en relativ inkopplingstid på 50 %. Det gör pumpstationen mycket effektiv.

Styrenheten ”LevelControl” och en analogt arbetande nivåvippa gör det enkelt att anpassa anläggningens effektiva volym till kundspecifika tilloppsförhållanden. Eftersom automatikskåpen redan från början är utrustade med en akustisk larmanordning behövs ingen annan larmutrustning i närheten av anläggningen.

I pumpstationens standardutrustning ingår en kulbackventil för tryckledningen liksom all kopplings- och styrningsutrustning som krävs för drift. Anläggningen levereras färdig att anslutas. Därför krävs ingen behörig elektriker för elinstallationen.

För mer information kontakta:

Renée Lindqvist, Marketing, KSB MÖRCK AB

Tel.: +46 (0)31 720 24 35
E-mail: renee.lindqvist@ksb.com

www.ksb.se