Nyhet2016-01-19

Ny kompakt och flexibel ventil

Vid konstruktion av anläggningar efterfrågas moderna och kompakta ventiler som kan användas inom ett brett applikationsspektrum. Förutom höga krav på tryck- och temperaturbeständighet har önskemål om modulär konstruktion och utbyggbarhet hos ventilsystemen blivit allt vanligare. Med individuell anpassning av den modulbyggda fördelningsventilen GEMÜ 553 får man en hög grad av flexibilitet för olika applikationer.

Modellserien GEMÜ 553 består av precisionsgjutna ventilhus av högkvalitativt rostfritt stål, vilka tack vare ett beprövat tätningssystem mycket enkelt går att seriekoppla. Som drivenhet finns tryckluftsstyrda manöverdon av rostfritt stål eller plast som ingår i GEMÜs modulsystem. Allt efter behov kan dessa kombineras med extra funktioner ur ett omfattande tillbehörsprogram, som granslägeskvittering, ventilaktivering och/eller pilotventiler.

Mängder av möjliga tillämpningar

Det stora antalet kombinationsmöjligheter och de tekniska egenskaperna gör att ventilen kan användas till en mängd olika processer. Den kan utnyttjas överallt där olika medier ska fördelas, blandas eller samlas. Framför allt är GEMÜ 553 perfekt lämpad för att fördela kyl- och smörjvätska i verktygsmaskiner.

Med blandningsfunktionen går det att blanda medier med olika egenskaper, som till exempel hett och kallt vatten. Vid applikationer med samlingsfunktion styrs returflödet av ett och samma medium till ett gemensamt utlopp. När fördelningsfunktionen utnyttjas styrs samma medium till flera olika förbrukare.

Med hjälp av en universalmodul går det att bygga in temperatur- och tryckmätning direkt i processen. Dessutom kan man separera medierna i flödet. Detta gör det möjligt att styra två olika medier eller mediumtyper (t.ex. vätska och gas) oberoende av varandra med samma ventilkonfiguration.

Möjligheten att fixera de olika anslutningarna i steg om 90° gör att du kan anpassa placeringen av ventilerna på bästa sätt efter de mest skilda process- och monteringsförutsättningar. Anslutning med invändig gänga i dimensionerna G1/2 eller G3/4.

Åtskilda anslutnings- och blindflänsar gör att modulen kan stängas av på valfritt ställe. Ventilhusen är utförda med tryckvärdet PN 25 och kopplas snabbt och enkelt samman med en skruvkoppling. De tätas sinsemellan med hjälp av O-ringar.

För mer information kontakta:

Gemü Armatur AB

Tel.:+46 (0)31- 99 65 00

Webb: www.gemu.se / www.gemu-group.com