Nyhet2018-03-28

Banbrytande resultat vid ythärdning av delar till pumpar och ventiler

Expanite uppnår banbrytande resultat vid ythärdning av nickelbaserade och austenitiska legeringar för delar till pumpar och ventiler.

De senaste veckorna och månaderna har Expanite utvecklat ythärdningslösningar för användning i pumpar och ventiler. De huvudsakliga problem som dessa branscher alltid har kämpat mot är slitage och ihopskärning. Detta omfattar alla användningar där antingen en metallförslutning krävs på grund av hög temperatur (långt över 300 °C), i korrosiva miljöer, samt där traditionell ytbeläggning och de flesta slags icke metallbaserade bussningar är uteslutna.

Även i vissa miljöer där speciell ytbeläggning kan användas medför uppvärmnings- och nedkylningscykler ofta en hög risk för avflagning på grund av olika termiska utvidgningskoefficienter.
Kunder som eftersträvar förbättrad prestanda har äntligen fått en mer avancerad lösning − den unika, diffusionsbaserade Expanite-tekniken som kan användas på de flesta kommersiellt tillgängliga korrosionsmotståndskraftiga legeringar.

I den senaste tiden har Expanite-tekniken etablerat nya standarder för beständighet mot slitage och ihopskärning hos olika material, som vanligt rostfritt stål (1.4404/AISI 316, Duplex 1.4462, Nitronic, 1.4980/Legering A-286), Ni-baserade legeringar (t.ex. Monel® K500, Inconel® 718 och Hastelloy®) samt Co-baserade legeringar som Stellite®.

Rostfritt stål används ofta i ventiler inom livsmedels- och läkemedelsapplikationer. Däremot används Monel och Inconel i stor omfattning i kemiskt aggressiva och krävande miljöer.

Den nya tekniken

Expanites härdningsteknik resulterar i ythårdhet i regionen 900 till 1500 HV – för rostfritt stål, Co-baserade- och många Ni-baserade legeringar, med följden att ihopskärning effektivt förhindras.

Specifikt på relativt stora ventiler som används inom kemisk industri och kraftverk har ihopskärning av manöverstängerna (som öppnar och stänger ventilerna), tillverkade av Inconel och Monel, tidigare orsakat stora problem. Genom att behandla dessa stänger med Expanite-tekniken har ihopskärning förhindrats, som i sin tur har ökat livslängden hos ventilkomponenterna.

 Unika provningsresultat

Hög prestanda har entydigt kunnat bevisas genom en testmetod för beständighet mot ihopskärning (i enighet med testproceduren ASTM G98) på austenitiskt stål (1.4404/AISI 316L), med och utan Expanites ytbehandling (som visas i fig. 1 & 2).

härdade 316 ämnen för pumpar

Fig. 2 Provresultat med Expanite-härdade 316-ämnen där ingen som helst ihopskärning uppstrår, även vid belastning som långt överskrider materialets töjningshållfasthet

Fig.1 Provresultat med icke behandlade 316-ämnen där omfattande ihopskärning uppstår vid relativt låg belastning

 

 

 

 

 

 

För att övervinna problem med slitage, ihopskärning eller korrosion på rostfritt stål, samt Ni- eller Co-baserade legeringar, erbjuder Expanite-tekniken olika slags lösningar för ett brett urval av produkter och applikationer.

 

Om Expanite A/S

Expanite erbjuder lösningar för ythärdning och värmebehandling av rostfritt stål och titan enligt de senaste rönen. Med Expanites processer kan materialets ythårdhet ökas med en faktor 10 och samtidigt behålla eller förbättra korrosionshärdigheten.
Expanite har en kombinerad utveckling- och produktionsanläggning strax utanför Köpenhamn i Danmark, och driver servicecenter i USA, Tyskland och Kina. Expanites lösningar är flexibla och kan skräddarsys så de kan integreras i en kunds egen produktionslinje, genom ett licensavtal. Läs mer på www.expanite.com.

Kontaktperson

Thomas Abel Sandholdt, CEO, +45 20 40 72 07, tsa@expanite.com