Branschnytt

Framtidens pumpmotor snart här

2018-01-15

När 2017 gick mot sitt slut hade KSB färdigställt en prototyp av en extremt kompakt, högeffektiv motor med inbyggd frekvensomformare.

Den synkrona reluktansmotorn på 22 kW är utvecklad med innovativ halvledarteknik som möjliggör helt ny kylningshantering av kraftelektroniken. Genom att integrera frekvensomformaren i motorn har storleken kunnat minskas med över 25 procent jämfört med traditionell lösning.

KSB har tillsammans med forskare från Karlsruhe Institute of Technology (KIT) deltagit i utvecklingen av det första exemplaret. Målsättningen med motorprototypen är att demonstrera de moderna kiselkarbidkomponenternas potential att höja motoreffekten.

I dag arbetar närmare 70 procent av alla pumpar med konstant motorvarvtal. Pumparna justeras till önskad driftpunkt manuellt genom ventiler eller att pumphjulet svarvas. I framtiden kommer Industri 4.0-klara motorer att själva utföra detta genom ”virtuell trimning av pumphjulet”. Det kan till och med ske efter att pumpaggregatet tagits i drift.

För mer information kontakta

KSB Sverige AB
Datavägen 23, Box 9023
SE-400 91 Göteborg, Sweden
Tel.: +46 (0)31 720 24 35

Website: https://www.ksb.com/ksb-se/

Nyhetsarkiv

Framtidens pumpmotor snart här

När 2017 gick mot sitt slut hade KSB färdigställt en prototyp av en extremt kompakt, högeffektiv motor med inbyggd frekvensomformare.

Nytt lätt anpassat pumppaket för effektiv slamavskiljare

Nytt lätt anpassat pumppaket till BAGA Water Technology effektiva slamavskiljare. Slamavskiljaren är upp till 60 gånger effektivare än andra avskiljare

Kraftfull kompressor med små dimensioner

Den senaste kolvpumpen NPK 03 från KNF genererar tryck på upp till 5,5 bar (ö) med lågt ljud. Styrkan hos